Brændeovn

Nyt lovforslag løser ikke sundhedsskadeligt partikeludslip foreløbigt

Nyt lovforslag løser ikke sundhedsskadeligt partikeludslip foreløbigt

Er der en brændeovn i dit hjem eller sommerhus? Så skal du være opmærksom på sundhedsskadelige partikler i luften

Regeringen skal til december stemme for eller imod et lovforslag om udfasning af ældre brændeovne. Lovforslaget kommer på baggrund af den helbredsfare, der er ved træafbrænding i brændeovne. De udleder nemlig store mængder af de sundhedsskadelige finpartikler, PM2,5, som kædes sammen med omkring 550 dødsfald hvert år.

Det er altså afgørende at tage partikelforureningen alvorligt. Eksponering for PM2,5 kan give kraftigere symptomer og højere dødelighed blandt folk med lunge- og hjertekarsygdomme samt resultere i koncentrations- og søvnbesvær og i værste tilfælde lungekræft.

Hos Danfilter og Filterhuset er vi glade for, at problemet har fået politisk bevågenhed, men udfasningen af ovnene er desværre også en langsommelig proces. Det bedste er selvfølgelig helt at stoppe med at benytte nye såvel som gamle ovne, men vi er også klar over, at det ikke er en løsning for alle.

Vi opfordrer derfor alle brændeovnsbrugere til at lufte godt ud minimum tre gange om dagen og på anden vis at beskytte sig mod de sundhedsskadelige finpartikler. En god løsning er et ventilationsanlæg, som med vores SafeAir-filter kan mindske mængden af finpartikler i boligen med 62 procent. Til sammenligning fjerner et standardfilter kun 10 procent.

Vi har samlet en masse viden om brændeovne på vores blogs [link til oversigt] – og har du spørgsmål til ventilationsanlæg og filtre, står vores kundeservice gerne til rådighed.

Sådan finder du ud af om mængden af skadelige partikler er for høj i dit hjem

Hvis du vil undersøge, om mængden af skadelige partikler er for høj i dit hjem, kan du f.eks. anskaffe dig en BQ30 partikelmåler, der måler mængden af finpartikler og grovpartikler samt belastningen af CO2 i din bolig.

Disse partikler er så små, at du ikke kan se dem, og de er så små, at de kan trænge ind i dine lungeblærer.
Når du rammer partikler, der har en størrelse på under 1 µm, er de i stand til at trænge helt ind i dine blodårer.

Vi oplever ofte, at naboer eller ejerforeninger går sammen og deler udgifterne til at købe en, der kan bruges på skift.

Forstå forskellen mellem de forskellige filtertyper, og find ud af hvilke der er kan fjerne eventuelle lugtgener fra brændeovne og de mange små partikler der findes i luften. Se videoen ovenfor.

Læs næste

Bæredygtig plast – fra plastaffald til nye filtre
Filterhusets strøm kommer fra solceller på taget