Filtertyper

Hvilken filtertype bør du vælge?

Det er faktisk ikke helt lige meget, hvilket filter du indsætter i dit ventilationsanlæg. Selvom dit ventilationsanlæg ofte har et Standardfilter isat fra fabrikantens side af, betyder det ikke, at du skal bruge den type filter igen, når du selv skifter dit filter.

Filteret i dit ventilationsanlæg er det, der kan beskytte dig imod sundhedsskadelige partikler udefra. De forskellige filtertyper filtrerer forskellige størrelser af partikler fra. De fleste vi møder har aldrig hørt om partikelstørrelser eller partikelforurening, men det kan have store konsekvenser for din og din families sundhed, hvis indeklimaet i jeres bolig er dårligt eller forurenet. Her kan du læse mere om filtertyper og se hvilket filter, der dækker netop jeres behov.

Læs om de forskellige filtertyper her:

Standardfilter – G4 
Vores Standardfilter er en del af grovfilter-klassen, hvor vores G4 er det fineste grovfilter i klassen. Filteret filtrerer partikler fra, der er større end 10 µm. Det er også ofte dette filter, der er monteret i dit anlæg af fabrikanten. Dette filter fjerner kun synligt støv og snavs fra dit anlæg. Et Standardfilter vil altså opfylde alle anlæggets tekniske krav, men gør intet for indeklimaet. Filteret kan monteres både i ind- og udsugningen. ​Læs mere her.

Pollenfilter – F7
Monterer du et Pollenfilter i dit anlæg, er du sikret en finere filtrering end med et Standardfilter. Vores Pollenfilter fjerner partikler, der er større end 2,5 µm som f.eks. pollen og andre fine partikler, der kan være til gene for dig eller skadelige for dit helbred. Pollenfilteret er særlig godt til folk med allergi eller til boliger i udsatte miljøer. Filteret monteres i indsugningen. ​Læs mere her.

SafeAir filter – F9 
Ønsker du den bedste og fineste filtrering, bør du vælge et SafeAir filter til dit anlæg. Dette filter fjerner partikler fra, der er større end 1,0 µm – det vil altså sige, at hele 63% af de skadelige partikler fra udefrakommende kilder bliver filtreret fra. Til sammenligning er det kun 11% for vores Standardfilter. SafeAir filteret skal kun monteres i indsugningen, da du kan nøjes med et Standardfilter i udsugningen. Læs mere her.

partikelforurening ikon

Kulfilter
Kulfilteret er til dig, der døjer med lugtgener udefra. Dette kan f.eks. være fra naboens brændeovn, et nærtliggende industriområde eller en trafikeret vej. Et Kulfilter har ingen filtreringsgrad alene, det skal derfor kombineres med et af vores partikelfiltre. Du kan montere det løse kulfilter under dit partikelfilter, eller du kan vælge et partikelfilter med indbygget aktivt kul i. Læs mere her.

lugtgener ikon

Standardfilter – G4
Vores Standardfilter er en del af grovfilter-klassen, hvor vores G4 er det fineste grovfilter i klassen. Filteret filtrerer partikler fra, der er større end 10 µm. Det er også ofte dette filter, der er monteret i dit anlæg af fabrikanten. Dette filter fjerner kun synligt støv og snavs fra dit anlæg. Et Standardfilter vil altså opfylde alle anlæggets tekniske krav, men gør intet for indeklimaet. Filteret kan monteres både i ind- og udsugningen.​ ​Læs mere her.

støv og snavs ikon

Pollenfilter – F7 
Monterer du et Pollenfilter i dit anlæg, er du sikret en finere filtrering end med et Standardfilter. Vores Pollenfilter fjerner partikler, der er større end 2,5 µm som f.eks. pollen og andre fine partikler, der kan være til gene for dig eller skadelige for dit helbred. Pollenfilteret er særlig godt til folk med allergi eller til boliger i udsatte miljøer. Filteret monteres i indsugningen. ​Læs mere her.

F9 SafeAir
Ønsker du den bedste og fineste filtrering, bør du vælge et SafeAir filter til dit anlæg. Dette filter fjerner partikler fra, der er større end 1,0 µm – det vil altså sige, at hele 63% af de skadelige partikler fra udefrakommende kilder bliver filtreret fra. Til sammenligning er det kun 11% for vores Standardfilter. SafeAir filteret skal kun monteres i indsugningen, da du kan nøjes med et Standardfilter i udsugningen. ​Læs mere her.

Kulfilter
Kulfilteret er til dig, der døjer med lugtgener udefra. Dette kan f.eks. være fra naboens brændeovn, et nærtliggende industriområde eller en trafikeret vej. Et Kulfilter har ingen filtreringsgrad alene, det skal derfor kombineres med et af vores partikelfiltre. Du kan montere det løse kulfilter under dit partikelfilter, eller du kan vælge et partikelfilter med indbygget aktivt kul i. ​Læs mere her.

Kort om filterløsninger

Når man snakker om filtre, så er der nogle ting som er værd at overveje. Er der bestemte forhold, du skal tage højde for? Det kan være at en i hjemmet har overfølsomhed over for støv eller deciderede allergier – eller måske bor du i et område, hvor luften ikke helt lugter så godt. Du kan finde respektive filtre til de forskellige gener her i vores shop.

Du kan også finde frem til hvilket filter, du skal benytte via vores filterguide, hvor filtrene er opdelt efter anlægsproducenter.

Standardfiltre til dit anlæg

De fleste af de filtre vi fører på Filterhuset.dk kommer i rammer, der passer til en specifik anlægsproducent og -model. Det er dog muligt ved enkelte modeller at skifte filteret uden at skulle købe et nyt filter med ramme hver gang. Når du køber et Universalfilter, får du et filter produceret og tilpasset til det ventilationsanlæg, du benytter dig af. Ved et filterskift benyttes to stk. filtermåtter.  

På vores shop kan du finde filtre i forskellige klassificeringer. De mest normale kategorier inden for klassificeringer er: G, M og F - henholdsvis grov, mellem og fin. Et G4 grovfilter fjerner støvpartikler super effektivt og er en af grundene til, at de fleste bygninger og husstande benytter disse filtre.

I større ventilationsanlæg til for eksempel boligbygninger er et enkelt filter ikke altid nok. Posefiltre er flere filtre ved siden af hinanden og fås i de forskellige klassificeringer. Da de bedst henvender sig til større bygninger, er det sjældent et godt køb til private kunder. Se i stedet vores andre typer af filtre.

Filtre mod gener udefra

Udover de almindelige filtre, som sidder i de fleste ventilationsanlæg, så kan du supplere med vores lidt mere specielle filtre. Hvis du for eksempel oplever gener med lugt fra omgivelserne udenfor (f.eks. brændeovnsos eller trafikforurening), kan et Kulfilter effektivt hjælpe med at minimere lugten. Det er det aktive kul i filtrene, der absorberer de forurenende stoffer i luften. Du får derfor renere luft ind i huset, når det har været igennem et Kulfilter.
Alt efter anlægsproducent og -model kan Kulfiltrene monteres direkte i de forskellige anlæg, eller der kan tilføjes en ekstern boks.

Hvis du er generet af pollen i dit hjem, kan et Pollenfilter i ventilationsanlægget hjælpe til at filtrere det meste støv og pollen fra. Det gør at irritationer i luften, som normalt ville kunne sætte pollenallergien i gang, ikke vil være til stede i så stor grad længere.
Til at kunne klare så fin en filtrering af pollen bliver filtre af klassificering F7 brugt. Disse filtre kan du finde i de ovenstående kategorier. Du kan også lede efter Pollenfilter til dit anlæg, hvis du kender anlægsproducent og -model på forhånd.

hus i hænder

Projekt – Endnu bedre indeklima

Vores nyeste udvikling indenfor filtre, er vores SafeAir filter. Dette filter har vi udviklet og testet i samarbejde med Teknologisk Institut i Århus med et mål om at kunne sikre dig og din familie det sundeste og reneste indeklima. Luften omkring vores boliger er ofte ikke så ren, som vi går og tror. Brændeovne, trafikerede veje, industri og havne med gods og færgetrafik er nogle af de værste kilder til partikelforurening. Med vores SafeAir filtere kan du fjerne op til 63% af de skadelige mikropartikler fra de udefrakommende forureningskilder.  
Så gør dig selv en tjeneste – køb et finere filter til dit ventilationsanlæg i dag.

Kontakt os for eventuelle spørgsmål eller råd om filtervalg – vi hjælper gerne!

Vejen til det rette filter

Følg denne guide for at finde dit filter. 

1. ANLÆG
For at finde det rigtige filter til dit anlæg, skal du starte med at finde frem til hvilken anlægsproducent, du har. Dette kan altid ses på dit anlæg i form af et logo eller lignende.  

buildings-1

2. ANLÆGSMODEL
Herefter skal du finde ud af hvilken model dit anlæg er. Denne information er oplyst på anlægget og kan for eksempel være i form af et informationsklistermærke.

paragraph-two-column

3. FILTERTYPE
Til sidst skal du beslutte dig for, hvilket filter du kunne tænke dig til dit anlæg. Læs om hvilket filter, der passer bedst til dig, og hvad forskellen på de forskellige filtre er her.

single-neutral-actions-question

Vejen til det rette filter

Følg denne guide for at finde dit filter. 

1. ANLÆG

buildings-1

2. ANLÆGSMODEL

paragraph-two-column

3. FILTERTYPE

single-neutral-actions-question

keyboard_arrow_up