Filtertyper

Hvilke filtertype bør du vælge?

Det er faktisk ikke helt lige meget hvilket filter, du indsætter i dit ventilationsanlæg. Selvom dit ventilationsanlæg ofte har et standard filter isat fra fabrikantens side af, betyder det ikke, at du skal bruge den type filter igen, når du selv skifter dit filter.

Filtret i dit ventilationsanlæg er det, der kan beskytte dig mod sundhedsskadelige partikler udefra, men de forskellige filtertyper filtrerer forskellige størrelser af partikler fra – de fleste har aldrig hørt om partikelstørrelse eller partikelforurening, men det kan have store konsekvenser for dig og din familie, hvis indeklimaet i jeres bolig er dårligt eller forurenet. Her kan du læse mere om filtertyper og se hvilket filter, der dækker netop jeres behov.

Læs om de forskellige filtertyper her:

G4 Standard filter
Vores standard filter er en del af grov filter klassen – vores G4 er det fineste grov filter i klassen – der filtrer partikler større end 10 µm. Det er også ofte dette filter, der er monteret i dit anlæg af fabrikanten. Dette filter fjerner dog kun synligt støv og snavs fra dit anlæg. Et standard filter vil altså opfylde alle anlægget tekniske krav, men gør intet for dit indeklima. Dette filter kan monteres både i ind- og udsugningen. ​Læs mere her.

F7 Pollenfilter
Monterer du et pollenfilter i dit anlæg er du sikret en finere filtrering en med et standard filter. Vores pollenfilter fjerner partikler større end 2,5 µm og kan bl.a. være pollen eller andre fine partikler, som kan være til gene eller skadelige for dit helbred. Pollenfiltret er særligt godt til folk med allergi eller boliger i udsatte miljøer. Filtret monteres i indsugningen. ​Læs mere her.

F9 SafeAir
Ønsker du den bedste og fineste filtrering, bør du montere et SafeAir filter i dit anlæg. Dette filter fjerner partikler større end 1,0 µm – det vil altså sige, at hele 63% af de skadelige partikler fra udefrakommende kilder bliver filtreret fra. Til sammenligning er det kun 11% for vores standard filter. Dette filter skal kun monteres i indsugningen. Læs mere her.

partikelforurening ikon

Kulfilter
Kulfiltret er til dig, der døjer med lugtgener udefra. Dette kan f.eks. være naboen brændeovn, nærtliggende industri eller trafikerede veje. Et kulfilter har ingen filtreringsgrad alene, det skal derfor kombineres med et partikelfilter. Du kan monteret det løst kulfilter under partikelfiltret eller få et partikelfilter med indbygget aktivt kul i. Læs mere her.

lugtgener ikon

G4 Standard filter
Vores standard filter er en del af grov filter klassen – vores G4 er det fineste grov filter i klassen – der filtrer partikler større end 10 µm. Det er også ofte dette filter, der er monteret i dit anlæg af fabrikanten. Dette filter fjerner dog kun synligt støv og snavs fra dit anlæg. Et standard filter vil altså opfylde alle anlægget tekniske krav, men gør intet for dit indeklima. Dette filter kan monteres både i ind- og udsugningen. ​Læs mere her.

støv og snavs ikon

F7 Pollenfilter
Monterer du et pollenfilter i dit anlæg er du sikret en finere filtrering en med et standard filter. Vores pollenfilter fjerner partikler større end 2,5 µm og kan bl.a. være pollen eller andre fine partikler, som kan være til gene eller skadelige for dit helbred. Pollenfiltret er særligt godt til folk med allergi eller boliger i udsatte miljøer. Filtret monteres i indsugningen. ​Læs mere her.

F9 SafeAir
Ønsker du den bedste og fineste filtrering, bør du montere et SafeAir filter i dit anlæg. Dette filter fjerner partikler større end 1,0 µm – det vil altså sige, at hele 63% af de skadelige partikler fra udefrakommende kilder bliver filtreret fra. Til sammenligning er det kun 11% for vores standard filter. Dette filter skal kun monteres i indsugningen. ​Læs mere her.

Kulfilter
Kulfiltret er til dig, der døjer med lugtgener udefra. Dette kan f.eks. være naboen brændeovn, nærtliggende industri eller trafikerede veje. Et kulfilter har ingen filtreringsgrad alene, det skal derfor kombineres med et partikelfilter. Vi har måde løst kulfilter til monteret ovenpå partikelfiltret eller et partikelfilter med indbygget aktivt kul. ​Læs mere her.

Kort om filterløsninger

Når man snakker om filtre, så er der nogle ting som er værd at overveje. Er der bestemte forhold du skal tage højde for? Det kan være overfølsomhed over for støv, deciderede allergier eller måske du bor i et område, hvor luften ikke helt lugter så godt. Du kan finde respektive filtre til de forskellige gener her i vores shop.

Du kan også finde frem til hvilket filter du skal benytte, via vores filterguide, hvor filtrene er opdelt efter anlægsproducenter.

Standardfiltre til dit anlæg

De fleste af de filtre vi fører hos Filterhuset.dk kommer i rammer der passer til en specifik producent og model. Det er dog muligt ved enkelte modeller at skifte filtret uden af skulle købe et nyt filter med ramme hver gang. Når du køber et universal filter, får du et filter produceret og tilpasset til det ventilationsanlæg du benytter dig af. Ved et filterskift benyttes to stk. filtermåtter.  

På vores shop kan du finde filtre i forskellige klassificeringer. De mest normale kategorier inden for klassificeringer er: G, M og F - henholdsvis grov, mellem og fin. Et G4 grovfilter fjerner støv partikler super effektivt og er en af grundene til at de fleste bygninger og husstande benytter disse filtre.

I større ventilationsanlæg, til for eksempel boligbygninger, er et enkelt filter ikke altid nok. Posefiltre er flere filtre ved siden af hinanden og fås i de forskellige klassificeringer. Da de bedst henvender sig til større bygninger er det sjældent et godt køb til private kunder, se i stedet vores andre typer af filtre.

Filtre mod gener udefra

Udover de almindelige filtre, som sidder i det de fleste ventilationsanlæg, så kan du supplere med lidt mere specielle filtre. Hvis du for eksempel oplever gener med lugt fra omgivelserne udenfor, kan et kulfilter effektivt hjælpe med at minimere lugten. Det er det aktive kul i filtrene der absorberer de forurenende stoffer i luften. Du får derfor renere luft ind huset når det har været i gennem et kulfilter.
Alt efter producent og model kan kulfiltre monteres direkte i de forskellige anlæg eller der kan tilføjes en ekstern boks.

Hvis du generes af pollen, kan et pollenfilter på ventilationsanlægget hjælpe til at kun meget små mængder støv og pollen kommer ind i huset. Det gør at irritationer i luften som normalt vil kunne sætte pollenallergi i gang, ikke vil være til stede i så stor grad.
Til at kunne klare så fin en filtrering af pollen, bliver filtre af klassificering F7 brugt. Disse filtre kan du finde i de ovenstående kategorier. Du kan også lede efter pollenfilter hvis du kender producent og model af dit ventilationsanlæg på forhånd.

hus i hænder

Projekt endnu bedre indeklima

Vores nyeste udvikling indenfor filtre, er vores SafeAir. Dette filter har vi udviklet og testet i samarbejde med Teknologisk Institut i Århus, for at sikre både dig og din familie det sundeste og reneste indeklima. Luften omkring vores boliger, er ofte ikke så rene som vi går og tror. Brændeovne, trafikerede veje, industri eller havne med gods eller færgetrafik, er nogle af de værste kilder til partikel forurening. Med SafeAir filteret kan du fjerne op til 63% af de skadelige mikropartikler fra de udefrakommende forureningskilder.  
Du kan selv gøre dit for at minimere eventuelle gener, ved at købe et finere filter til dit ventilationsanlæg i dag.

Kontakt os for eventuelle spørgsmål eller råd om filtre - vi hjælper gerne!

Vejen til det rette filter

Følg denne hurtige guide til hvordan du finder frem til det filter du står og mangler. 

1. ANLÆG
For at finde det rigtige filter til dit anlæg, skal du starte med at finde frem til hvilken anlægsproducent, du har. Dette kan altid ses på dit anlæg i form af et logo eller lignende.  

buildings-1

2. ANLÆGSMODEL
Herefter skal du finde ud af hvilken model dit anlæg er. Denne information er oplyst på anlægget og kan for eksempel være i form af et informationsklistermærke.

paragraph-two-column

3. FILTERTYPE
Til sidst skal du beslutte dig for, hvilket filter du kunne tænke dig til dit anlæg. Læs om hvilket filter, der passer bedst til dig, og hvad forskellen på de forskellige filtre er her

single-neutral-actions-question

keyboard_arrow_up