Familiehygge i bolig

Sådan slipper du af med radon i hjemmet

Udgivet den: 28-11-2018.

Der er ingen tvivl om, at ventilation er vigtigt for et godt indeklima, men dit hus kan ventileres både mekanisk og naturligt. Vi har lavet en guide til dig, så du kan se fordele og ulemper ved begge metoder.

Ventilation er vigtigt, da du kan opleve hovedpine, træthed og få astma, hvis dit indeklima er dårligt. Luften udenfor dit vindue kan være forurenet, hvis du bor tæt på en trafikeret vej, skibs trafik eller i nærheden af brændeovne. Men, du forurener også luften, når du opholder dig i din bolig. Det er små hverdagsting så som at lave mad, gå i bad og vaske tøj, som forurener luften i din bolig.

Det er derfor vigtigt at have fokus på et godt og sundt indeklima, så du og din familie ikke bliver syge. Behovet for ventilation afhænger af flere forhold; for eksempel hvor mange mennesker der bor i dit hus og hvor stort huset er. Hvis I er mange mennesker på mindre plads, er behovet for ventilation højere.

Er du usikker på, hvordan du nedbringer radonniveauet i din bolig eller hvilket filter, der passer til dit anlæg? Så kontakt vores dygtige filtereksperter her.

Radon stiger op fra undergrunden og er især i vinterhalvåret en usynlig risiko for dig og din familie. Radon er lugtfri, kan ikke ses eller smages, men den er der. Mængde og koncentration afhænger af vejr, hvor du bor og din bolig.

Har dit hus utætheder i fundamentet, stiger radon op gennem soklen og fundamentet. Små sprækker og revner lukker den kræftfremkaldende radon ind i dit hjem. Tidligere troede man fejlagtigt at det kun var i kældre Radon var et problem, men det er desværre ikke tilfældet. Vi bør alle undersøge radon niveauet i vores bolig.

Mål din radonniveau – let og enkelt


Det har førhen været en længere proces at foretage en radonmåling i sit hjem –  men ikke længere!
Med Airthings Wave – en avanceret radonmåler – kan du måle dit radonniveau let og enkelt. Du vinker blot til Airthings som herefter viser farven ”grøn”, ”gul” eller ”rød”. Hvor grøn symboliserer et godt og sundt indeklima og rød et dårligt.

Vil du have en mere detaljeret måling, så skal du blot kigge i den tilhørende app på din telefon. Så kan Airthings både fortælle dig om dit radonniveau, luftfugtigheden og CO2 niveauet i din bolig.

Du kan stille flere målere i dit hjem. Du kan for eksempel kan måle niveauet i din kælder og på første sal. Læs mere om Airthings her.

equipment-pressure-measure

Nedbring radonniveauet i din bolig


Selvom et forhøjet radonniveau ofte hænger sammen med et dårligt indeklima, er det ikke nok kun at lufte ud.

For at nedbringe radon er det vigtigt at tætne gulvkonstruktioner, hulrum i vægge og andre revner, hvor radon kan sive op fra undergrunden.
Derudover er det vigtigt at dit hus er ventileret korrekt. Vi anbefaler altid at bruge mekanisk ventilation, som er mere effektivt og sikkert – ved denne metode mister boligen heller ikke varme. Mekanisk ventilation kan også hjælpe med fugtproblemer i boligen.


Et ventilationsanlæg sørger for at suge luft ud af boligen og blæse ny luft ind – på den måde sker der et konstant og kontrolleret luftskifte. Inden luften kommer ind i boligen bliver den filteret af et filter, som sikrer, at luften der bliver blæst ind i boligen er ren og sikker.

temperature-down

Test dit indeklima med en radonmåler

Airthings Wave

Airthings Wave er en avanceret Radonmåler der viser dit radon niveau og luftfugtighed - både på dit device eller i din telefon. Med Airthings Wave måler du med det samme koncentrationen af radon, luftfugtighed og temperatur. Alle data gemmes og ses via appen der givere dig data pr. dag, uge, måned og gennemsnit. Bliver Radon niveauet for højt kan du også får en alarm der advare i tide. Airthings advarer med farver om du har grønt, gult eller rødt radon niveau

Er du usikker på, hvordan du nedbringer radonniveauet i din bolig eller hvilket filter, der passer til dit anlæg? Så kontakt vores dygtige filtereksperter her.

Tilmeld nyhedsbrev

Kilder:
Bolius

​ Tags

Indeklima

Læs flere af vores inspirationsartikler

keyboard_arrow_up
menu