Familiehygge i bolig

Radonsikring og hvorfor ventilationsanlægget kan være din ven

Udgivet den: 23-06-2022.

Radon er en usynlig, lugtfri, sundhedsskadelig radioaktiv gasart, der siver op af undergrunden og kan trænge ind i din bolig, hvis den ikke er sikret mod radon.

WHO og Sundhedsstyrelsen har sat en radon grænseværdi på 100 Bq/m3 for boliger – og en ældre vurdering fra 2009 anslog at ca. 280.000 boliger (ca. hver femte danske enfamiliehus overskred disse niveauer).

Det vurderes at ca. 65.000 boliger ligger på radongrænseværdier på over 200 Bq/m3.

Antallet må forventes at være blevet mindre gennem årene, da boliger i dag bygges mere og mere tætte, og at det er en del af bygningsreglementet, at de skal bygges med mekanisk ventilation.

Alligevel kan det være godt at være på den sikre side og tjekke radonniveauet i sin bolig.

Radon grænseværdier og anbefaling til nedbringning

Radonniveauet i din bolig bør ligge på under 100 Bq/m³.

 1. Radonindhold under 100 Bq/m³
  Ligger din bolig på under 100 Bq/m³ er alt godt. Du skal stadig sørge for at lufte godt ud. Har du et ventilationsanlæg i boligen, klarer det arbejdet for dig. På denne måde holder du radonniveauet i din bolig lavt – og så er udluftning altid godt for dit indeklima generelt. Du skal også sørge for at vedligeholde boligen løbende, så den holdes tæt.
   
 2. Radonindhold mellem 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³
  Ligger din bolig på mellem 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³ bør du se, om du kan nedbringe radonniveauet ved at sørge for bedre udluftning. Igen vil et ventilationsanlæg komme dig til gavn. Et ventilationsanlæg er nemlig indstillet til at udskifte al luft i boligen én gang hver 2. time. Du kan også se, om der er revner i fundamentet, som du kan tætne. Det kan også være utætheder ved rørsammenføringer eller lignende, hvor radon kan trænge ind. Hvis du ikke kan bringe radonniveauet under 100 Bq/m3, kan du overveje at etablere et radonsug under boligen (se punkt 3).
   
 3. Radonindhold over 200 Bq/m³
  Ligger din bolig på over 200 Bq/m³, vil du være nødt til at se på mere omfattende tiltag, som eksempelvis at etablere et radonsug, hvilket er et særligt ventilationssystem under bygningen. Der findes firmaer på nettet, som kan hjælpe dig med dette.

Indholdet af radon i luften angives i enheden Bq/m³ (becquerel pr. kubikmeter).

Vil du vide mere om radon? Læs om Hvad er radon, og hvordan trænger det ind i din bolig?

Har du opdaget et højt niveau af radon i dit hjem? Læs her om Slip af med (meget) radon i hjemmet ved god ventilation.

Tilmeld nyhedsbrev

​ Tags

Indeklima

Læs flere af vores inspirationsartikler

keyboard_arrow_up
menu