Levende stearinlys skader dig og dit indeklima

stearinlys

Udgivet den: 10-12-2019

Julen er hjerternes tid og ikke mindst højtiden for stearinlys i et utal af udgaver. Kalenderlys, adventskrans og små fyrfadslys er blandt favoritterne her i juletiden, men burde vi overhoved have dem i vores hjem?


Hver december fyrer danskerne godt op for forbruget af stearinlys. Det anslås at vi hver især bruger lidt over 5 kg stearinlys om året – det er en del.
Selvom levende lys giver hygge og spreder en dejlig rolig stemning på en mørk aften, så er risikoen og konsekvensen for den forurening de kan give langt fra rar. 

Forurener mere end en trafikeret vej

Ikke nok med at levende lys spreder partikler til skade for dit indeklima, så har de fine partikler fra stearinlys sandsynligvis også potentiale til at skade din krop, på samme måde som partikler fra store dieselbilers udstødning gør det.

Når du tænder et stearinlys frigives de mange skadelige partikler i luften i dit hjem og koncentration af dem er endnu højere hvis dit lys soder meget. Faktisk overstiger koncentrationen af partikler fra levende lys i hjemmet, langt mere end hvad der udledes fra en trafikeret vej.

Men hvordan ved du hvornår partikelforureningen er blevet for høj i dit hjem? Det er svært at forudsige selv, og det er ofte først når man begynder at blive døsig eller hoste at man aktivt gør noget for at ændre indeklimaet. Det er nemlig ikke kun stearinlys, men også helt almindelige ting såsom madlavning, støvsugning og røg fra tobak m.m. der kan påvirke dit indeklima og derved også dit og din families velbefindende.

car-smart

Hold øje med niveauet af finpartikler – for dit helbreds skyld

Den øgede koncentration af finpartikler samt CO2-indholdet i luften kan nemlig ikke alene påvirke din daglige trivsel, men også give koncentrations- og søvnbesvær. På lang sigt kan tilstedeværelsen af store mængder finpartikler også øge risikoen for hjerte-kar- og luftvejssygdomme og endda lungekræft.

Vil du også skabe de bedste rammer for dig og din familie? Vores BQ30 måler hjælpe dig til at undersøge partikel og CO2 belastningen i din bolig, så du kan skabe et bedre indeklima i dit hjem.

BQ30 måleren er en luftkvalitets-monitor til kontrol af finpartikler og CO2-belastning i din bolig. Partikelmåleren måler tilstedeværelsen af to grupperinger af partikler: - PM10 - PM 2,5 PM10 er de partikler med en maksimal diameter på 10 µm hvor PM 2,5 er de helt små partikler med en diameter mindre end 2,5 µm.

Disse partikler er så små at man ikke kan se dem, men de er også så små at de kan trænge ind i lungeblærerne. Ved partikler der har en størrelse på under 1 µm, er de i stand til at trænge helt ind i blodårerne.

Levende lys giver luftgener

Julebelysningen kan være en svær udfordring for personer med astma og lungesygdomme. Har man vejrtrækningsproblemer, følsomme luftveje eller lider man af iltmanglen, kan man nemt blive voldsomt generet af den forurening partiklerne fra stearinlys giver. Det er derfor en ekstra god idé at bruge omtanke når venner og familie besøger dig i den søde juletid.

Men skal vi så helt droppe den hyggelige julebelysning? Nej heldigvis ikke.

Skift de levende ud med LED

De levende lys står for over halvdelen af partikelforurening i danske hjem. Det er høje tal, men heldigvis kan vi ret hurtigt skære ned på det problem, eventuelt ved at skifte de levende lys ud med LED lys.

LED lys findes i flere forskellige udgaver og du kan nemt finde nogle der ligner et ægte stearinlys, endda med ’en vippende flamme’ så illusionen ikke brydes alt for meget.

Der er mange fordele ved at bruge LED lys i stedet for. Du minimerer risikoen for brandsår på små børnefingre, brandulykker og ikke mindst mindsker du den forurening dig selv og din familie udsættes for med levende lys. LED lys er en væsentlig forbedring for dit indeklima og dit helbred og så kan de bestemt sprede lige så meget hygge som de traditionelle stearinlys.

Skrevet af: Michelle, Filterhuset

Tilmeld nyhedsbrev

​ Tags

Indeklima

Læs flere af vores inspirationsartikler

keyboard_arrow_up