Farligt brændeovnsrøg

Hvis brændeovnen blev opfundet i dag, var den aldrig blevet tilladt

Udgivet den: 28-02-2020

Forestil dig på en blæsende, iskold vinterdag at sidde indenfor i varmen med en god bog i sofaen og med en friskbrygget kop kaffe i hånden – og så sidde og læse i skæret fra ilden i pejsen.

Der vil ikke være mange, der vil modsige mig i, at den beskrevne situation er indbegrebet af ”dansk hygge”. Og vi hører det igen og igen, at vi i Danmark er verdensmestre i at ”hygge”. En tændt brændeovn i vinterhalvåret er altså for mange en vigtig ingrediens til at skabe denne hyggelige stemning

Men det er min påstand, at færre ville tænde op i brændeovnen, hvis de var klar over, hvilken enorm luftforurening de udsatte deres familie, naboer og klimaet for.

Vidste du f.eks.:

  • At landets brændeovne udleder seks til syv gange flere partikler end al vejtrafik tilsammen?
  • At en ny miljømærket brændeovn udleder 20-25 gange flere partikler end de gamle lastbiler og busser, der nu forbydes?
  • At Københavns blot 17.000 brændeovne i fyringssæsonen udleder mange flere skadelige partikler, end al vejtrafikken udleder i byen på et helt år? (Og i f.eks. Aarhus og Roskilde udleder brændeovnene tre til fem gange flere skadelige partikler end vejtrafikken).
  • At reduceringen af partikeludledningen fra brændefyring ikke er faldet de sidste 30 år? (Til sammenligning er vejtrafikkens udledning reduceret markant i samme periode på trods af et stærkt stigende antal biler).
  • - At brændefyring er en stor synder ift. den globale opvarmning?

Hvad kan du selv gøre for at undgå forurening fra brændeovne?

Hvis brændeovnen var opfundet i dag, var den aldrig blevet tilladt. Men mens landets politikere diskuterer hvad og hvor meget, der skal gøres for at reducere brænderøgen, er der en række ting, du selv kan gøre for at undgå brændeovnens skadelige partikler i dit hjem.

Har du en brændeovn?
Har du selv en brændeovn, kan du begrænse brugen af den (eller helt undgå at bruge den) og huske at lufte godt ud i hjemmet. Du skal dog huske på, at hvis du bor i et boligområde med mange brændeovne eller med tæt trafik, får du stadig de skadelige partikler ind i din bolig, når du lufter ud.

fireplace

"Skal jeg investere i et ventilationsanlæg?"
Hvis du ikke har et ventilationsanlæg, kan det være, at det er en mulighed at installere et. Et ventilationsanlæg kan være en god idé, da det udskifter luften i boligen, så du ikke behøver at åbne vinduerne og lufte ud tre gange dagligt. Alt efter hvilket filter, du sætter i anlægget, vil du kunne filtrere de skadelige partikler fra.

renewable-energy-wind-turbine

Har du et ventilationsanlæg?
Hvis du har et ventilationsanlæg i dit hjem, er du heldig. Ved at vælge et finere filter til dit anlæg, kan du filtrere op imod 95% af de skadelige partikler fra luften, der sendes ind i din bolig fra f.eks. naboers brændefyring.

Er du generet af lugten fra naboernes brændeovne, kan du desuden sætte et kulfilter sammen med dit finfilter – så slipper du både for skadelige partikler og for brændeovnslugten.

Tænder du selv op i brændeovnen, mens du har et ventilationsanlæg installeret, vil du ikke fjerne alle de skadelige partikler, men da al luften i din bolig udskiftes ca. hver anden time, vil antallet af partikler i boligen være væsentligt lavere, end hvis du ikke havde et ventilationsanlæg.

target-center-1

Sådan finder du ud af om mængden af skadelige partikler er for høj i dit hjem

Hvis du vil undersøge, om mængden af skadelige partikler er for høj i dit hjem, kan du f.eks. anskaffe dig en BQ30 partikelmåler, der måler mængden af finpartikler og grovpartikler samt belastningen af CO2 i din bolig.

Disse partikler er så små, at du ikke kan se dem, og de er så små, at de kan trænge ind i dine lungeblærer.
Når du rammer partikler, der har en størrelse på under 1 µm, er de i stand til at trænge helt ind i dine blodårer.

Vi oplever ofte, at naboer eller ejerforeninger går sammen og deler udgifterne til at købe en, der kan bruges på skift.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Kilder:
rgo.dk/
astma-allergi.dk
mfvm.dk

​ Tags

Brændeovn

Læs flere af vores inspirationsartikler

keyboard_arrow_up