Forurening fra krydstogtskibe

Er din bolig ramt af forurening fra krydstogtskibe

Udgivet den: 15-04-2018

Bor du ved et kystområde eller i nærheden af en havn, skal du være opmærksom på at luften måske ikke er så ren som du tror. Skibstrafik er en af de helt store forureningskilder. Den bunker olie skibene forbrænder, er et affaldsprodukt som langt fra er miljøvenligt.

Partikler fra skibe kan give dig din familie udfordringer med helbredet. I den alvorlige skala er risikoen for lungesygdomme, hjertekar lidelser, og kræft. Derfor er det vigtigt at gøre så meget du kan for at være på den sikre side. Har du et ventilationsanlæg er der heldigvis en løsning på vej.

Krydstogtskibe et kraftværk i din “baghave”

Når et stort og flot krydstogtskib lægger til kajen i Københavns havn, er der ikke mange der tænker at de i virkeligheden har deres eget kraftværk ombord. Det betyder at skibene bruger deres egen motor til at lave el mens de er i havn. Desværre er det ikke altid at alt røgen fra de store motorer bliver filtreret. Et enkelt krydstogtskib udleder flere partikler om dagen end samtlige biler i København! De mange partikler der udledes, vil du blive udsat for hvis du bor eller opholder dig i nærheden af havnefronten. Specielt København nye prestige projekt i Nordhavnen er udsat med sin placering mellem DFDS færgen og krydstogt kajen. Mængden af skadelige partikler reduceres dog så snart du er indendørs, og har du et ventilations anlæg kan du heldigvis let opgradere dine filtre til en bedre og mere sikker løsning.

sea-transport-ship

Krydstogtskibenes bunkerolie er noget af det mest forurenende

Der er en række forhold der gør det svært at forhindre udledningen af skadelige partikler. Dels er der ikke en alternativ energikilde til de store skibe, dels mangler der en bedre regulering ift. udledning af partikler. Men det er også typen af brændsel der benyttes. Bunkerolie er noget af det mest forurenende af alle brændselstyper. Brændslen har et højt indhold af sod og tjærestoffer. Stoffer som er klassificeret kræftfremkaldende på niveau 1 af Verdenssundhedsorganisationen.

Der stadig lang vej til helt eller markant at stoppe luftforureningen og dermed risikoen for at udvikle sygdomme. Du skal derfor overveje hvad du kan gøre for et rent indeklima her og nu.

Se også dette indslag fra TV2Lorry om problematikken

car-dashboard-fuel

Hold øje med niveauet af finpartikler – for dit helbreds skyld

Den øgede koncentration af finpartikler samt CO2-indholdet i luften kan nemlig ikke alene påvirke din daglige trivsel, men også give koncentrations- og søvnbesvær. På lang sigt kan tilstedeværelsen af store mængder finpartikler også øge risikoen for hjerte-kar- og luftvejssygdomme og endda lungekræft.

Vil du også skabe de bedste rammer for dig og din familie? Vores BQ30 måler hjælpe dig til at undersøge partikel og CO2 belastningen i din bolig, så du kan skabe et bedre indeklima i dit hjem.

BQ30 måleren er en luftkvalitets-monitor til kontrol af finpartikler og CO2-belastning i din bolig. Partikelmåleren måler tilstedeværelsen af to grupperinger af partikler: - PM10 - PM 2,5 PM10 er de partikler med en maksimal diameter på 10 µm hvor PM 2,5 er de helt små partikler med en diameter mindre end 2,5 µm.

Disse partikler er så små at man ikke kan se dem, men de er også så små at de kan trænge ind i lungeblærerne. Ved partikler der har en størrelse på under 1 µm, er de i stand til at trænge helt ind i blodårerne.

Det er meget priviligeret at bo centralt i København og samtidig have en flot udsigt over havet. Det er dog en øjenåbner og ret chokerende at krydstogtskibene får lov at udlede så store mængder partikler, og det er midt i et beboelsesområde! Heldigvis har jeg købt et godt filter til mit ventilationsanlæg” Peter, Nordhavnen i København.

Tilmeld nyhedsbrev

​ Tags

Dit helbred

Læs flere af vores inspirationsartikler

keyboard_arrow_up
menu