Dit helbred

Er din bolig ramt af forurening fra krydstogtskibe

Er din bolig ramt af forurening fra krydstogtskibe
Bor du ved et kystområde eller i nærheden af en havn, skal du være opmærksom på, at luften måske ikke er så ren, som du tror. Skibstrafik er en af de helt store forureningskilder. Den bunkerolie, skibene forbrænder, er et affaldsprodukt, som langt fra er miljøvenlig.

Partikler fra skibe kan give dig din familie udfordringer med helbredet. I den alvorlige ende af skalaen er risikoen for lungesygdomme, hjertekarlidelser og kræft. Derfor er det vigtigt at gøre så meget, du kan for at være på den sikre side. Har du f.eks. et ventilationsanlæg, kan du ved at indsætte et finere filter i anlæggets indsugningsside stoppe de fleste af partiklerne.

Krydstogtskibe – et kraftværk i din “baghave”

Når et stort og flot krydstogtskib lægger til ved kajen i Københavns Havn, har skibet faktisk taget sit "eget lille kraftværk" med ombord. Skibene bruger nemlig deres egen motor til at forsyne sig med strøm, mens de ligger i havn. Brændselstypen er bunkerolie, og det er noget af det mest forurenende. Brændslen har nemlig et højt indhold af sod og tjærestoffer – stoffer som er klassificeret kræftfremkaldende på niveau 1 af Verdenssundhedsorganisationen.

Desværre er det ikke altid, at al røgen fra de store motorer på krydstogtskibene bliver filtreret, og et enkelt krydstogtskib udleder flere partikler til luften, end hvad der svarer til udledningen fra over 5.000 biler. De mange partikler der udledes, udsættes du for, hvis du bor eller opholder dig i nærheden af havnefronten ved de store skibe. Mængden af skadelige partikler reduceres dog, så snart du er indendørs – og så længe at der sidder et finere filter i indsugningssiden på dit ventilationsanlæg.

Fra krydstogtskibenes bunkerolie til landstrøm

At krydstogtskibene er nogle store syndere, når det kommer til forurening, er heldigvis noget, der gennem de seneste år er gået op for mange. Udledningen af de sundhedsskadelige partikler fra krydstogtskibenes bunkerolie får større og større fokus i medierne, og i oktober 2021 fik DFDS-færgerne installeret et landstrømsanlæg til deres færger, når de er i havn. Også i Århus er der planer om et landstrømanlæg til krydstogtskibene, som forventes at være klar til 2023-sæsonen. København vil også lave landstrøm til krydstogtskibene ved Oceankaj, men det kræver en lovændring, som midlertidigt er blevet forsinket i folketinget.

At få udskiftet alle krydstogtskibene med sundere og mere miljøvenlig energi vil tage flere år endnu. I mellemtiden kan du overveje, om du her og nu, skal have et finere filter i dit anlæg, der kan tage nogle af de mange mikropartikler.

Hold øje med niveauet af finpartikler – for dit helbreds skyld

Den øgede koncentration af finpartikler samt CO2-indholdet i luften kan ikke alene påvirke din daglige trivsel, den kan også give koncentrations- og søvnbesvær. På lang sigt kan tilstedeværelsen af store mængder finpartikler desuden øge risikoen for hjertekar- og luftvejssygdomme samt lungekræft.

Vil du også skabe de bedste rammer for dig og din familie? Vores BQ30-måler hjælper dig til at undersøge partikel- og CO2-belastningen i din bolig, så du kan skabe et sundt indeklima i dit hjem.

BQ30-måleren er en luftkvalitetsmonitor til kontrol af finpartikler og CO2-belastningen i din bolig. Partikelmåleren måler tilstedeværelsen af to grupperinger af partikler:
PM10 og PM 2,5.

PM10 er de partikler, der har en maksimal diameter på 10 µm, og PM2,5 er de helt små partikler, der har en diameter på mindre end 2,5 µm.

Disse partikler er så små, at man ikke kan se dem. Og de er også så små, at de kan trænge helt ind i lungeblærerne. Partikler, der har en størrelse på under 1 µm, kan trænge helt ind i blodårerne.


Det er meget priviligeret at bo centralt i København og samtidig have en flot udsigt over havet. Det er dog en øjenåbner og ret chokerende, at krydstogtskibene får lov at udlede så store mængder partikler – og det midt i et beboelsesområde! Heldigvis har jeg købt et godt filter til mit ventilationsanlæg” Peter, Nordhavnen i København.

 

 

Kilder:
Miljø- og fødevarerstyrelsen
Nordhavn Avis
Copenhagen Malmö Port
Via Ritzau - Aarhus Havn

 

Læs næste

Hvad er radon, og hvordan trænger det ind i din bolig?
Indeklimaet og din søvn