Sådan slipper du af med radon i hjemmet

Radon er en radioaktiv gasart, der siver op i dit hus fra undergrunden. Radon er hverken til at se eller lugte – radon i små doser er ikke farligt, men i større doser kan radon have nogle alvorlige konsekvenser for dig og din families helbred.

Ifølge WHO bør koncentrationen af radon holdes under 100 Bq/m³. Hvis din radonmåling ligger mellem 100-200 Bq/m³ er det en god idé, at lave nogle enkelte foranstaltninger for at nedbringe niveauet. Hvis niveauet er over 200 Bq/m³ skal niveauet reduceres, da denne mængde af stråling er skadelig.

Mål din radonniveau – let og enkelt


Det har førhen været en længere proces at foretage en radonmåling i sit hjem –  men ikke længere!
Med Airthings Wave – en avanceret radonmåler – kan du måle dit radonniveau let og enkelt. Du vinker blot til Airthings som herefter viser farven ”grøn”, ”gul” eller ”rød”. Hvor grøn symboliserer et godt og sundt indeklima og rød et dårligt.

Vil du have en mere detaljeret måling, så skal du blot kigge i den tilhørende app på din telefon. Så kan Airthings både fortælle dig om dit radonniveau, luftfugtigheden og CO2 niveauet i din bolig.

Du kan stille flere målere i dit hjem. Du kan for eksempel kan måle niveauet i din kælder og på første sal. Læs mere om Airthings her.

Nedbring radonniveauet i din bolig


Selvom et forhøjet radonniveau ofte hænger sammen med et dårligt indeklima, er det ikke nok kun at lufte ud.

For at nedbringe radon er det vigtigt at tætne gulvkonstruktioner, hulrum i vægge og andre revner, hvor radon kan sive op fra undergrunden.
Derudover er det vigtigt at dit hus er ventileret korrekt. Vi anbefaler altid at bruge mekanisk ventilation, som er mere effektivt og sikkert – ved denne metode mister boligen heller ikke varme. Mekanisk ventilation kan også hjælpe med fugtproblemer i boligen. Et ventilationsanlæg sørger for at suge luft ud af boligen og blæse ny luft ind – på den måde sker der et konstant og kontrolleret luftskifte. Inden luften kommer ind i boligen bliver den filteret af et filter, som sikrer, at luften der bliver blæst ind i boligen er ren og sikker.

Er du usikker på, hvordan du nedbringer radonniveauet i din bolig eller hvilket filter, der passer til dit anlæg? Så kontakt vores dygtige filtereksperter her.

Udgivet den: 28-11-2018.