Sådan skifter du dit filter

Det er faktisk slet ikke så svært at skifte filtrene i dit ventilationsanlæg. Og det er noget, du nemt selv kan gøre. 

Der findes utroligt mange forskellige anlæg på markedet, som selvfølgelig ser forskellige ud og derfor også er forskellige med hensyn til filterskift. 

Men generelt vil du få svar på mange af dine spørgsmål omkring langt størstedelen af de nyere filtre, ved at læse med her:

Du skal bruge 2 filtre til et filterskift - ét til der hvor luften kommer ind i boligen (indsugningen), og ét til der hvor luften transporteres ud af boligen igen (udsugningen). 

Nej anlægget skal slukkes, inden du skifter filtrene. Anlægget slukkes som oftest på kontrolpanelet eller på en afbryder på selve anlægget. 

Husk at tænde dit anlæg igen! Når du har skiftet filtrene og lukket anlægget igen, skal anlægget naturligvis tændes igen. 

På nogle anlæg sidder der små skruer, der lige skal løsnes, og på andre anlæg, er det en låge, der kan åbnes op. 

Panelfiltre indsættes direkte i anlægget. Vores finfiltre - Pollenfilteret og SafeAir-filteret - og i nogen tilfælde også vores Standardfilter - er panelfiltre, som bare kan indsættes direkte i anlægget. 

Finfiltrene indsættes på indsugningssiden. Pollenfilteret og SafeAir-filteret er finfiltre, og de skal indsættes på indsugningssiden - der hvor luften kommer ind i boligen. På udsugningen kan du nøjes med at indsætte et grovfilter (Standardfilteret). Sidder der en filterramme fra tidligere på indsugningssiden, skal denne fjernes før finfilteret kan indsættes. 

TIP: Hvis du er i tvivl om hvilken side der er indsugningssiden, kan du i årets kolde måneder mærke efter hvilken side der har kold luft og altså kommer udefra. I årets varme måneder kan du ikke mærke temperaturforskellen, så der må du kigge på dine brugte filtre i anlægget. Udsugningssiden er der hvor der ligger sådan et fint lag gråt husholdingsstøv. Indsugningssiden er den side der samler støv og skidt udefra, så det er her du vil kunne finde døde insekter m.m.

Luftens retning gennem filteret

Det kan være svært at se, hvilken retning luftstrømmen har, men som hovedregel bevæger luften sig gennem filteret mod midten af dit ventilationsanlæg. Det vil sige mod varmeveksleren, som oftest er en sekskantet grøn kasse i midten af anlægget.

Det er vigtigt, at du monterer dit filter, så det vender rigtig. Vores Standardfilter har en progressiv fiberstruktur, som sikrer en optimal filtrering. Vi har farvet fibrene, så det er let at se forskel på indgangssiden og udgangssiden af filteret. Logikken er enkel. Blå betyder støvet side. Hvid betyder ren side.

Dit Standardfilter vender rigtigt, når luften går ind på den blå side, og ud på den hvide. Det vil sige, at den hvide side skal vende mod midten af anlægget.

Har du et filter monteret i anlægget med en fast ramme, har vi påsat en label hvorpå der er en pil, der viser hvilken vej luften skal gennem filteret. 

Se vores guide her

3 gode råd fra Filterhuset

► Noter eventuelt hvornår du foretog filterskift. Det kan være svært at huske, hvornår du sidst foretog et filterskift på anlægget. Derfor anbefaler vi, at du noterer datoen for filterskiftet, så du kan huske det til næste gang. Vi vedlægger et klistermærke i din pakke, hvor du kan notere filterskiftet ned i et lille skema. 

► VIGTIGT! De brugte filtre skal smides ud med småt brandbart. De er fyldte med mikropartikler, der kan være sundhedsskadelige - og hvis filtrene har siddet længe i anlægget kan der også sidde svampesporer på dem. Så husk at vaske fingre efter at du har rørt ved dem. 

► Er du i tvivl? På mange af vores anlægssider finder du længere nede på siden anlæggets brugermanual - så kan du læse mere om anlægget. 

3 sikre tegn på at dit filter skal skiftes 

Du kan let holde øje med om dit filter trænger til at blive skiftet:

Din filteralarm lyser i betjeningspanelet

light-bulb-shine

Du har dug på indersiden af ruderne om morgenen

smart-house-window

 Anlægget larmer eller vibrere mere end normalt

music-ear


Brug 2 x en halv time og forstå hvorfor dit ventilationsanlæg (måske) faktisk er den vigtigste installation, du har i din bolig

Når du har lyttet til de to podcast-episoder, ved du også hvorfor, at dit ventilationsanlæg er så pokkers vigtigt ift. din boligs indeklima og din og din families sundhed. Du lærer samtidig hvornår det er tid til filterskiftet, og hvilke filtertyper der er gode at bruge hvornår. Og du bliver klogere på, hvorfor nogen partikler er sundhedsskadelige, og hvordan de overhovedet havner i din bolig (og i din krop). Det og meget mere vender Filterhusets direktør og filterspecialist, Henrik Friis, med John G. fra Nybyggerpodcasten.dk i de to podcasts. Lyt til dem herunder eller find dem på nybyggerpodcasten.dk eller der hvor du normalt lytter til podcasts.

Episode 1: Så vigtige er filtrene i dit anlæg

 

Episode 2: Undgå at mikropartikler ødelægger dit indeklima

 

Filterskifte på Nilan Comfort 300 LR

Er du i tvivl om hvordan du foretager et filterskift i dit ventilationsanlæg, kan du nedenfor se et filterskifte i et af vores mest solgte anlæg. 

Fandt du ikke, hvad du søgte?

Er du stadig i tvivl om hvilket anlæg, du har monteret i dit hjem, eller har du svært ved at vælge, hvilken filtertype du skal bruge, så skal du være velkommen til at kontakte Filterhusets Kundeservice. Vi står også klar til at være behjælpelige med eventuelle andre spørgsmål, der måtte komme. 

Kan du ikke finde dit filter på vores side, så klik her. 

Lad os høre fra dig

Adresse

Weblager og kontor
Farum Gydevej 75
3520 Farum

DANFILTER ApS
CVR-nummer: 10062527

Åbningstider

Telefon: 69 13 22 66

Man - torsdag kl. 12.30 - 15.00
Fredag kl. 9.00 - 12.00

 

Lager:
Man - torsdag kl. 8.00 - 16.00
Fredag kl. 8.00 - 14.00

Fandt du ikke, hvad du søgte?

Er du stadig i tvivl om hvilket anlæg, du har monteret i dit hjem, eller har du svært ved at vælge, hvilken filtertype du skal bruge, så skal du være velkommen til at kontakte Filterhusets Kundeservice. Vi står også klar til at være behjælpelige med eventuelle andre spørgsmål, der måtte komme. 

Kan du ikke finde dit filter på vores side, så klik her. 

Lad os høre fra dig

Adresse

Weblager og kontor
Farum Gydevej 75
3520 Farum

DANFILTER ApS
CVR-nummer: 10062527

Åbningstider

Kundeservice tlf.: 
Man - torsdag kl. 12.30 - 15.00
Fredag kl. 9.00 - 12.00

Lager:
Man - torsdag kl. 8.00 - 16.00
Fredag kl. 8.00 - 14.00

keyboard_arrow_up
menu