Filtertyper

Hvilken filtertype bør du vælge?

Det er faktisk ikke helt lige meget, hvilket filter du indsætter i dit ventilationsanlæg. Selvom dit ventilationsanlæg ofte har et Standardfilter isat fra fabrikantens side af, betyder det ikke, at du skal bruge den type filter igen, når du selv skifter dit filter.

Video

Hvad er forskellen på et Standardfilter og et Pollenfilter?

Henrik forklarer forskellen på et Standardfilter og et Pollenfilter, og hvorfor at det kan være en god idé at sætte et finere filter på indsugningssiden i anlægget. Klik på videoen for at se den.

Filtertyper

Filteret i dit ventilationsanlæg er det, der kan beskytte dig imod sundhedsskadelige partikler udefra. De forskellige filtertyper filtrerer forskellige størrelser af partikler fra. De fleste vi møder har aldrig hørt om partikelstørrelser eller partikelforurening, men det kan have store konsekvenser for din og din families sundhed, hvis indeklimaet i jeres bolig er dårligt eller forurenet. Her kan du læse mere om filtertyper og se hvilket filter, der dækker netop jeres behov.

Standardfilter

  • Fjerner støv og snavs
  • Kan monteres i ind- og udsugning
  • G4 filterklasse
  • PM: 10

Pollenfilter

  • Mindsker allergigener
  • Montering i indsugningen
  • F7 filterklasse
  • PM: 2,5

SafeAir filter

  • Fjerner skadelige partikler
  • Montering i indsugningen
  • F9 filterklasse
  • PM: 1,0

Kulfilter

  • Fjerner lugtgener
  • Ingen partikelfiltrering
  • Monteres i indsugning med partikelfilter

Vejen til det rette filter

1. Anlæg

For at finde det rigtige filter til dit anlæg, skal du starte med at finde frem til hvilken anlægsproducent, du har. Dette kan altid ses på dit anlæg i form af et logo eller lignende.  

2. Anlægsmodel

Herefter skal du finde ud af hvilken model dit anlæg er. Denne information er oplyst på anlægget og kan for eksempel være i form af et informationsklistermærke.

3. Filtertype

Til sidst skal du beslutte dig for, hvilket filter du kunne tænke dig til dit anlæg. Læs om hvilket filter, der passer bedst til dig, og hvad forskellen på de forskellige filtre er her.

Viden om filterløsninger

Når man snakker om filtre, så er der nogle ting som er værd at overveje. Er der bestemte forhold, du skal tage højde for? Det kan være at en i hjemmet har overfølsomhed over for støv eller deciderede allergier – eller måske bor du i et område, hvor luften ikke helt lugter så godt. Du kan finde respektive filtre til de forskellige gener her i vores shop. Du kan også finde frem til hvilket filter, du skal benytte via vores filterguide, hvor filtrene er opdelt efter anlægsproducenter.

PODCAST: Du kan også lytte til vores afsnit i nybyggerpodcasten - den er faktisk virkelig interessant og den svarer på de fleste spørgsmål du må have - og ikke vidste du havde. Klik på afspilleren og lyt til episoden, find den i din favorit podcast-afspiller eller besøg nybyggerpodcasten.dk.

 

Filtermåtter og panelfiltre

Filtermåtter (også kaldet planfiltre, pladefiltre og vatfiltre)
- er til dig, der har en genbrugelig ramme af plast eller metal og kun skifter selve filteret, der sidder i rammen. Som udgangspunkt er det kun Standardfiltre, der fås som filtermåtter. Hvis du ønsker at frafiltrere mere end bare støv (fx pollen- og mikropartikler), så kræver det altså, at der findes panelfiltre til dit anlæg.

Panelfiltre (også kaldet kassettefiltre)
- er filtre med en fast ramme, hvor du hver gang skifter hele filteret med ramme. Rammen kan enten være af pap, fiberplast/filtermedie eller hård plast. Panelfiltre findes både som Standard-, Pollen- og SafeAir filtre. Alt efter hvilket anlæg du har, er der forskel på, om der overhovedet er plads til et panelfilter - samt om anlægget er bygget til de forskellige filterklasser, og om de derfor fås til din model.

Standardfiltre til dit anlæg

De fleste af de filtre vi fører på Filterhuset.dk kommer i rammer, der passer til en specifik anlægsproducent og -model. Det er dog muligt ved enkelte modeller at skifte filteret uden at skulle købe et nyt filter med ramme hver gang. Når du køber et Universalfilter, får du et filter produceret og tilpasset til det ventilationsanlæg, du benytter dig af. Ved et filterskift benyttes to stk. filtermåtter.  

På vores shop kan du finde filtre i forskellige klassificeringer. De mest normale kategorier inden for klassificeringer er: G, M og F - henholdsvis grov, mellem og fin. Et G4 grovfilter fjerner støvpartikler super effektivt og er en af grundene til, at de fleste bygninger og husstande benytter disse filtre.

I større ventilationsanlæg til for eksempel boligbygninger er et enkelt filter ikke altid nok. Posefiltre er flere filtre ved siden af hinanden og fås i de forskellige klassificeringer. Da de bedst henvender sig til større bygninger, er det sjældent et godt køb til private kunder. Se i stedet vores andre typer af filtre.

Filtre mod gener udefra

Udover de almindelige filtre, som sidder i de fleste ventilationsanlæg, så kan du supplere med vores lidt mere specielle filtre. Hvis du for eksempel oplever gener med lugt fra omgivelserne udenfor (f.eks. brændeovnsos eller trafikforurening), kan et Kulfilter effektivt hjælpe med at minimere lugten. Det er det aktive kul i filtrene, der absorberer de forurenende stoffer i luften. Du får derfor renere luft ind i huset, når det har været igennem et Kulfilter.
Alt efter anlægsproducent og -model kan Kulfiltrene monteres direkte i de forskellige anlæg, eller der kan tilføjes en ekstern boks.

Hvis du er generet af pollen i dit hjem, kan et Pollenfilter i ventilationsanlægget hjælpe til at filtrere det meste støv og pollen fra. Det gør at irritationer i luften, som normalt ville kunne sætte pollenallergien i gang, ikke vil være til stede i så stor grad længere.
Til at kunne klare så fin en filtrering af pollen bliver filtre af klassificering F7 brugt. Disse filtre kan du finde i de ovenstående kategorier. Du kan også lede efter Pollenfilter til dit anlæg, hvis du kender anlægsproducent og -model på forhånd.

Projekt – Endnu bedre indeklima

Vores nyeste udvikling indenfor filtre, er vores SafeAir filter. Dette filter har vi udviklet og testet i samarbejde med Teknologisk Institut i Århus med et mål om at kunne sikre dig og din familie det sundeste og reneste indeklima. Luften omkring vores boliger er ofte ikke så ren, som vi går og tror. Brændeovne, trafikerede veje, industri og havne med gods og færgetrafik er nogle af de værste kilder til partikelforurening. Med vores SafeAir filtere kan du fjerne op til 63% af de skadelige mikropartikler fra de udefrakommende forureningskilder.  
Så gør dig selv en tjeneste – køb et finere filter til dit ventilationsanlæg i dag.

Kontakt os for eventuelle spørgsmål eller råd om filtervalg – vi hjælper gerne!